Suolaiset leivonnaiset

Täysjyväiset spelttisarvet yön yli taikinalla

Leivo aamuksi täysjyväiset spelttisarvet yön yli taikinalla! Nämä spelttisarvet muistuttavat hieman voisarvia, mutta valmistustapa on ns. oikaistu versio aidosta croissant- taikinasta. Lisäksi spelttijauhot ovat täysjyvää, joka tuo oman pähkinäisen makumaailmansa näihin leivoksiin. Ohjeesta valmistuu 16 spelttisarvea ja ohje soveltuu myös vegaanille, kun rasvana käyttää maidotonta margariinia ja voiteluun öljyä. Taikina on helppo valmistaa illalla odottamaan seuraavaa päivää ja on valmis leivottavaksi heti aamusta! Leivo täysjyväiset spelttisarvet yön yli taikinalla äitienpäiväksi ja tarjoile sellaisenaan tai täytettynä aamukahvin kera!

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Puolikarkeat SpelttijauhotBirkkalan Isot Spelttihiutaleet

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Puolikarkeat SpelttijauhotBirkkalan Isot Spelttihiutaleet

Ainekset

n. 9 dl (1 dl = n. 75 g, eli yht. n. 680 g) Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja, täysjyvä
1 tl kuivahiivaa
n. 1½ tl (meri)suolaa
4 dl huoneenlämpöistä vettä

Lisäksi:
öljyä taikinan työstämiseen
150g huoneenlämpöistä voita tai maidotonta margariinia

Voiteluun: öljyä tai kananmunaa

Pinnalle: esim. Birkkalan isoja spelttihiutaleita tai mantelilastuja

Ohje

Mittaa kuivat aineet kattilaan tai kannelliseen kulhoon. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen vesi. Vaivaa taikinaa sen verran että jauhot suurin piirtein sekoittuvat tasaisesti taikinaan. Laita kansi kattilan/kulhon päälle ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan yön yli, vähintään 12 tunniksi.

Seuraavana päivänä vaivaa taikinaa (jauhotetulla-ei välttämättä tarvitse) alustalla. Jaa taikina 5 osaan. Pyörittele osat pyöreiksi palloiksi, valele niiden pinta öljyllä. Ota 5 leivinpaperiarkkia ja valele niiden pinta ohuesti öljyllä. Kauli jokainen osa yksitellen oman leivinpaperiarkin päällä (noin lautasen kokoiseksi) pyöreäksi levyksi. Kaulimisen ajan, voit valmiit levyt peittää liinalla antaa niiden hetken kohota.

Kun kaikki 5 levyä ovat valmiit, voitele 4 niistä pehmeällä rasvalla (voita tai margariinia) ja kasaa ne päällekkäin (kippaamalla levyt leivinpaperiarkista). Laita viidennes levy kasan päälle ja kauli isoksi ympyräksi (halk. 45 cm), käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Leikkaa taikinan ympäri 2 cm rengas ja jaa terävällä veitsellä lopputaikina 16 osaan. Kääri jokainen taikinakolmio croissantin tavoin yksitellen, käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Nosta spelttisarvet leivinpaperilla vuoratulle pellille liinalla peitettynä kohoamaan lämpimään n. 30 minuutiksi. Voit jäljelle jääneen taikinarenkaan työstää isoksi sarveksi tai sitten jakaa 4 osaan ja kääriä ruusuiksi. Voitele kohonneet spelttisarvet esim. öljyllä tai kananmunalla. Ripottele päälle halutessasi esim. mantelilastuja tai spelttihiutaleita. Paista kohotetut spelttisarvet 225 asteessa uunin keskitasolla n. 20. minuuttia.Vinkki! Voitele hieman jäähtyneet spelttisarvet laimennetulla vaahterasiirapilla niin saat kauniin kiillon lisäksi hieman makeutta spelttisarviin.

Vinkki! Tällä taikinalla saat myös leivottua helppotekoiset yön yli spelttisämpylät, kun seuraavana päivänä vain vaivaat taikinan ja jaat 12 osaan, jotka pyörität sämpylöiksi. Lopuksi vielä kohotus 30 min ja paisto 225 asteisessa uunissa n. 15-17 min.

Takaisin