Leivät

Spelttipataleipä

Kiitos Terhille tästä ihanasta reseptistä♥

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Ydinspelttijauhot

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Ydinspelttijauhot

Ainekset

2,3 dl vettä
275 g Birkkalan Ydinspelttijauhoja
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
(taikinakulho, pyöreäpohjainen kannellinen uunivuoka)

Ohje

Vinkki 1: Tee taikina illalla, sillä kohotusaikoineen valmistumiseen menee 14-20 tuntia!

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Kaada vettä pikkuhiljaa jauhojen sekaan ja sekoita kokoajan puuhaarukalla/lastalla pyörivällä liikkeellä. Sekoita sen verran, että jauhot ovat sekoittuneet hyvin taikinaan, ei tarvitse vaivata. Viimeinen vaihe kannattaa tehdä käsin: Pyörittele taikinaan kulhon reunalle jääneet jauhot ja muotoile taikina palloksi, lisää tarvittaessa hieman jauhoja taikinan pintaan, jos taikina meinaa tarttua käsiin. Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin. Anna kohota jääkaapissa vähintään 10 tuntia, mieluummin 12-14 h.

Lisää kohoneen taikinan pinnalle hieman jauhoja (alle puoli desilitraa). Irrottele jauhojen avulla taikina kulhon reunasta. Nosta taikina kulhosta ja venytä sitä hieman käsien välissä ja taita sitten puoliksi. Venytä taas hieman ja taita puoliksi. Toista 4-6 kertaa, kunnes taikinassa ei enää ole ilmakuplia. Muotoile palloksi. Pyörittele taikinapallo kulhossa olevissa jauhoissa (jos kulhon pohjalla ei ole riittävästi jauhoja, lisää n. 1⁄2 dl). Taikinapallon tulee olla täysin jauhojen peitossa, jotta se ei kohotessaan tartu astiaan kiinni. Laita taikinapallo kulhoon ja peitä leivinliinalla.


Kohota taikinaa leivinliinan alla n. 1-2 h, kunnes taikina on noin kaksinkertaistunut. Ei haittaa, vaikka kohottaisi kolmekin tuntia! Leivästä tulee sitä maukkaampaa, mitä paremmin jaksaa kohotella. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen siinä vaiheessa, kun taikina alkaa olla kohonnut. Laita uunivuoka samalla uuniin kuumenemaan ilman kantta. Kun taikina on kunnolla kohonnut, nosta uunivuoka uunista. Irrottele kohonnut leipä varovasti kulhosta ja nosta kaksin käsin kuumaan uunivuokaan (varo polttamasta sormiasi). Tässä vaiheessa on tärkeää toimia varovasti, ettei kohonnut taikina lässähdä.


Laita leipä uuniin, kansi päälle ja paista n. 45-50 minuuttia. Ota leipä uunista ja pyöräytä se leivinliinan sisälle (jos maltat olla maistamatta). Ihan uunituoreena leipää on rapean kuoren takia hankalaa leikata.


Vinkki 2: tuplaamalla ohjeen ainekset saat kerralla kaksi leipää. Jaa jääkaapissa kohonnut taikina kahtia ja laita toinen taikinapallo kohoamaan toiseen taikinakulhoon. Voit antaa sen kohota vielä sen aikaa, kun toinen leipä paistuu (jos eivät mahdu yhtä aikaa uuniin). Voit myös kokeilla paistaa leivän 225 asteessa, jolloin se jää vähän vaaleammaksi.

Takaisin