Leivät

Spelttikarjalanpiirakat

Karjalanpiirakat speltistä! Helppo versio, eli täyden pellin, karjalanpiirakkaa saat kaksinkertaistamalla ohjeen ainesosat.

Ainekset

12 kpl

1 dl vettä
3/4 tl suolaa
1½ dl ruissihtijauhoja tai Birkkalan Ydinspelttijauhoja
1½ dl Birkkalan Puolikarkeita Spelttijauhoja
Täyte:
5 dl maitoa
n. 1½ dl Birkkalan Isoja Spelttihiutaleita, täysjyvä tai (1 dl vettä + n. 1 dl Birkkalan Spelttihelmiä)
3/4 tl suolaa
1 kananmuna (antaa kauniin värin)

Ohje

Keitä ensin täytteen puuro hauduttamalla noin 40 min. Huom. Jos käytät tässä spelttihelmiä! Kiehauta ensimmäiseksi vesi ja anna veden imeytyä spelttihelmiin. Sitten vasta voi lisätä maidon ja hauduttaa spelttihelmistä puuro n. 40-50min. Lisää muna jäähtyneeseen puuroon.

Valmista kuoritaikina sekoittamalla aineet keskenään.

Peltikarjalanpiirakka: Kaulitse taikina hyvin jauhotetulla alustalla uunipellin kokoa suuremmaksi ohueksi levyksi. Kun taikina on riittävän iso, irtoaa hyvin alustasta ja on pellin muotoinen, voit varovasti siirtää sen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Vinkki: voit kaulia levyn valmiiksi hyvin jauhotetun leivinpaperin päällä, siirto pellille helpottuu. Levitä jäähtynyt puuro-täyte tasaisesti taikinalevyn päälle, mutta jätä reunoille tilaa niiden taittoa sekä rypytystä varten. Paista peltikarjalanpiirakaa 275 asteessa noin 15 minuuttia. Sivele reunat voilla.

Karjalanpiirakat: Leivo taikinasta tanko ja viipaloi se 12 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja litistä ne ja pane pinoon odottamaan. Ripottele jauhoja väliin. Peitä kakkarat muovilla jotta ne eivät kuivu. Ajele kakkarat ohuiksi pyöreiksi kuoriksi ja kokoa ne pinoon, jauhoja väliin. Peitä ne esim. taikinakulholla kuivumisen estämiseksi. Täyttämistä varten kuoret harjataan ja niille levitetään noin ½ dl puuroa piirakkaa kohti. Taittele reunat ja rypytä. Piirakat paistetaan noin 300 asteessa 15-20 minuuttia. Kypsä piirakka on pinnasta ja pohjasta kauniisti värittynyt. Paistamisen jälkeen piirakat kastetaan tai voidellaan voi-vesiseokseen (1 dl vettä ja 50 g) ja haudutetaan pehmeiksi hyvin peitettynä.

MUNAVOI: 50 g kevytleviä, 2 keitettyä munaa hienonnettuna, ½ tölkkiä raejuustoa, (suolaa)

Reseptissä käytetty tuote

Birkkalan Puolikarkeat Spelttijauhot