Jälkiruoat

Spelttihelmivanukas & luumukompotti (maidoton)

Spelttihelmivanukas & luumukompotti on maidoton jälkiruoka, jossa yhdistyy makeus ja hapokkuus! Tämä jälkiruoka on kuin riisivanukas, mutta riisin sijaan vanukkaassa on hyödynnetty kotimaisia luomuspelttihelmiä ja luumukompotissa tuoreita kotimaisia luumuja. Ohjeesta valmistuu n. 4-6 annosta. Resepti on toteutettu maidotonta tai vegaani ruokavaliota noudattavia ajatellen, mutta spelttihelmivanukkaan valmistus onnistuu toki maitotuotteilla. Huom. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta vanukkaalla on riittävästi aikaa jäähtymiseen. Vinkki! Spelttihelmivanukkaan & luumukompotin maut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa kerrosjälkiruokana tarjoiltuna.

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Spelttihelmet

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Spelttihelmet

Ainekset

Spelttihelmivanukas:
2 dl vettä
2 dl Birkkalan spelttihelmiä
1 l vettä tai kasvijuomaa
2½ dl kookosmaitoa tai kauraruokaa
2-4 tl vaahterasiirappia tai muuta makeutusta
½-1 tl vaniljajauhetta tai 1 vaniljatanko
ripaus suolaa
nokare maidotonta margariinia

jäähtyneeseen puuroon 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (maidoton)

Luumukompotti:
n. 500 g tuoreita luumuja
½-1 dl vettä
½-¾ dl sokeria tai muuta makeutusta
½ tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria

Ohje

Spelttihelmivanukas: Kiehauta 2 dl vettä ja lisää kiehuvaan veteen spelttihelmet. Anna kiehua muutama minuutti. Kun vesi on imeytynyt spelttihelmiin, lisää litra nestettä, kookosmaito tai kauraruoka sekä suola. Mausta vielä vaniljalla tai laita kahtia halkaistu vaniljatanko siemenineen seokseen. Keitä puuroa hiljalleen noin reilu 50 minuuttia. Makeuta puuro ja poista vaniljatanko. Halutessasi lisää muutama nokare maidotonta margariinia. Laita puuro jäähtymään. Lisää jäähtyneeseen puuroon vaniljavaahto ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Luumukompotti: Pese, halkaise luumut ja poista niistä kivet. Pilko pienemmiksi paloiksi. Lisää luumut kattilaan ja loput ainekset. Keitä seosta noin 15-20 minuuttia ja anna jäähtyä hyvin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta.

Annostele spelttihelmivanukasta ja luumukompottia vuorotellen lasimaljoihin, näin saat hauskan kerrosjälkiruoan. Viimeistele annokset ripottelemalla niiden päälle esimerkiksi kauden marjoja ja pähkinärouhetta.

Takaisin