Leivät

Speltti-ruissämpylät juurella

Näissä sämpylöissä maistuvat täysjyväspeltti ja ruis, kahden täysjyvän herkullinen ja terveellinen yhdistelmä. Ohje lähtee valmiista, virkeäksi ruokitusta speltti- tai vehnäjuuresta. Hyvä ohje oman hapanjuuren tekemiseen on Eliisa Kuuselan kirjassa ”Leipävallankumous” (readme.fi, 2018). Kirjassa on paljon loistavia hapanjuuri-reseptejä speltistä, ja myös tämä ohje on saanut inspiraationsa kirjasta. Oman kokemuksemme mukaan Birkkalan ydinspelttijauhot toimivat hyvin juuren ruokinnassa ja herättävät pitempäänkin levossa olleen hapanjuuren virkeäksi ja miedon maukkaaksi.

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Puolikarkeat Spelttijauhot

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Puolikarkeat Spelttijauhot

Ainekset

100 g virkeäksi ruokittua speltti- tai vehnäjuurta
300 g vettä
200 g Birkkalan Puolikarkeita Spelttijauhoja, täysjyvä
200 g leivontakarkeita ruisjauhoja
n. 6 g suolaa
Runsaasti kurpitsan siemeniä

Ohje

Edellisenä iltana: Lisää juureen haalea vesi ja sekoita. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna seistä kannella peitettynä noin tunnin ajan. Ripottele sitten suola taikinaan ja nypi sormin taikinan joukkoon. Anna taikinan levätä noin puoli tuntia ja nostele sitten sormin taikina kulhon reunoilta keskelle siten että taikina samalla sekoittuu. Kierrä koko taikina näin läpi. Anna levätä noin puoli tuntia ja toista. Jos aikatauluusi sopii niin tee sama vielä kolmannen kerran. Pidä taikinaa huoneenlämmössä kohoamassa siten että suolan lisäämisen jälkeen se ehtii kohota lämmössä noin 3-4 h ja näet että kohoaminen on lähtenyt selvästi käytiin. Siirrä sitten taikina huolellisesti kannella ja/tai muovipussilla peitettynä jääkaappiin yön yli.

Seuraavana aamuna: Laita uuni lämpenemään 230 asteeseen. Ripottele leivinpöydälle runsaasti siemeniä. Kumoa yön yli jääkaapissa kohonnut taikina pöydälle siementen päälle. Jaa taikina lastalla kahteen osaan ja osat edelleen kumpikin 5-6 palaan siten että saat 10-12 sämpylää. Nostele sämpylät leivinpaperin päälle pellille siemenpuoli ylöspäin. Paista noin 20-25 minuuttia.

Takaisin