Suolaiset leivonnaiset

Speltti-gözlemet, täysjyvä

Gözlemet eli turkkilaiset piirakat, joissa on pinaatti-juusto-täyte ja täysjyväspelttiä. Ohjeesta tulee 6 kpl gözleme-piirakoita. Gözleme on suolainen täytetty ohutleipä, joka paistetaan mielellään valurautapannulla. Gözlemen täyte-vaihtoehtoja löytyy erilaisia aina lihasta kasvis-versioihin, joten halutessaan piirakan sisällön voi vaihtaa itselle sopivaan makuun. Gözlemet nautitaan mielellään lämpiminä, vastapaistettuina, ja on ruokaisa lounas, välipala tai vaikkapa iltapala.

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Puolikarkeat spelttijauhot

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Puolikarkeat spelttijauhot

Ainekset

Taikina:
n. 6 1/2 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja, täysjyvä
n. 1 1/4 dl maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista jogurttia)
n. 3/4 dl lämmintä vettä
1/2 tl kuivahiivaa
1/2 tl merisuolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
2 pkt (á 200 g) halloumi -tai fetajuustoa
n. reilu 100 g tuoretta pinaattia
mustapippuria

Lisäksi: öljyä piirakoiden voiteluun

Ohje

Lisää kaikki taikina-ainekset lukuunottamatta öljyä joko yleiskoneeseen tai ota taikinakoukuilla varustettu sähkövatkain avuksi ja sekoita ainekset kulhossa. Sekoita yleiskoneessa tai sähkövatkaimella kunnes taikinasta muodostuu pallo. Poista taikina yleiskoneesta tai kulhosta ja vaivaa sitä hetken jauhotetulla alustalla. Laita taikina kulhoon ja kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Lisää öljy taikinaan ja vaivaa jauhotetulla alustalla kunnes taikina on kiinteä ja sileä. Taikinan pitäisi olla aavistuksen tahmea ja kimmoisa. Kohota vielä toiset 30 minuuttia.

Tee tässä vaiheessa täyte: huuhdo pinaatin lehdet vedellä ja hienonna ne pieneksi. Raasta/murusta juusto. Sekoita hienonnetut pinaatin lehdet sekä juustoraaste keskenään isossa kulhossa ja mausta pippurilla. Laita jääkaappiin odottamaan.

Jaa taikina 6 osaan. Kauli osat yksi kerrallaan pyöreäksi, ohueksi levyksi (halk. n. 30 cm) hyvin jauhotetulla alustalla. Ota täyte ja täytä jokainen pyöreä taikinalevy keskeltä jättäen reunoille n. 5 cm tilaa taikinan taittelemista varten. Taita reunat täytteen päälle siten että täyte peittyy ja piirakasta tulee neliön muotoinen. Valele piirakan pinta öljyllä. Paista piirakat yksi kerrallaan kuumalla ja kuivalla valurautapannulla keskilämmöllä, n. 2-3 minuuttia per puoli. Tarkkaile lämpötilaa. Varo ettei gözleme pääse ruskistumaan niin nopeasti että taikina ei ehdi kypsyä. Halutessasi voitele gözleme vielä esim. kirkastetulla voilla, halkaise vinottain ja nauti sellaisenaan tai raikkaan (vesimeloni)salaatin kera.

Takaisin