Leivät

Pikainen speltti-soodaleipä (hiivaton)

Nopea ja hiivaton soodaleipä speltistä. Tämä spelttileipä on helppotekoinen ja nopea valmistaa, sillä taikina ei vaadi vaivaamista eikä kohotusaikaa. Speltti-soodaleipä on kananmunaton ja tarvittaessa maidoton kun käytät nesteenä kaurajuomaa. Ohjeesta valmistuu suurehko leipä, josta riittää useammallakin syöjälle. Soodaleipä säilyy pari päivää mehevänä, säilytä paperipussiin tai leivinliinaan käärittynä. Pikainen speltti-soodaleipä maistuu sellaisenaan levitteen kera tai kokeile käyttää pohjaksi voilepäkakkuun.

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Puolikarkeat SpelttijauhotBirkkalan YdinspelttijauhotBirkkalan Isot Spelttihiutaleet

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Isot Spelttihiutaleet
Birkkalan Isot Spelttihiutaleet
Birkkalan Puolikarkeat SpelttijauhotBirkkalan YdinspelttijauhotBirkkalan Isot Spelttihiutaleet

Ainekset

Speltti-soodaleipä:
n. 3 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja, täysjyvä
n. 3 dl Birkkalan ydinspelttijauhoja
eli yhteensä  6 dl eli n. 400 g  jauhoja)
1 dl Birkkalan isoja spelttihiutaleita, täysjyvä
1½ tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
4 dl (Barista kaurajuomaa + 2 rkl valkoviinietikkaa) tai piimää
½ dl öljyä tai rasvasulaa

Ohje

Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos käytät kaurajuomaa, lisää sen joukkoon etikka ja anna tekeytyä hetken. Pingota (korkeareunainen) irtopohjavuoan pohja (halk. n. 18-20 cm) leivinpaperilla ja rasvaa vuoan reunat. Yhdistä kuivat aineet, neste ja rasva. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina irtopohjavuokaan. Halutessaan pinnan voi hieman jauhottaa ja tehdä terävällä veitsellä pintaan ristiviilto (jos tarkoitus vain leiväksi eikä kakuksi). Paista leipää 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 30-35 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ritilän päällä ennen leikkaamista.

Voileipäkakuksi: Jaa jäähtynyt soodaleipä kahteen osaan, tasoita leivän pinta leikkaamalla kohonnut osa pois. Kokoa kakku varovasti täyttämällä se haluamallasi täytteillä, muista kostuttaa leipäkerrokset. Anna voileipäkakun tekeytyä kelmuun käärittynä jääkaapissa yön yli. Koristele ja viimeistele voileipäkakku seuraavana päivänä.

Takaisin