Jälkiruoat

Mustikkaboston

Klassinen Boston-kakku kesäisen mustiakkaisena versiona

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Ydinspelttijauhot

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Ydinspelttijauhot

Ainekset

Vaniljakiisseli:
1 dl valmista vaniljakiisseliä
tai valmista vanilijakiisseli itse:
1 dl maitoa
1 keltuainen
½ rkl sokeria
½ rkl perunajauhoja
½ rkl vaniliinisokeria

Mustikkasose:
n. 3 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
n. ½ dl sokeria

Bostontaikina-ainekset:
2 dl maitoa
25 g hiivaa
ripaus suolaa
½ dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 muna
3 dl Birkkalan Puolikarkeita Spelttijauhoja, täysjyvä
n. 4 dl Birkkalan Ydinspelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
1 dl juoksevaa kasvirasvavalmistetta tai voisulaa

Ohje

Herkullinen ja mehevä mustikkaboston, jossa on kahta erilaista täytettä. Aloita bostonin teko valmistamalla täytteeksi vaniljakiisseli ja mustikkasose, tee taikina tämän jälkeen.

Mikrossa valmistus käy helposti. Sekoita kaikki ainekset keskenään vaniliinisokeria lukuunottamatta. Kuumenna seosta täydellä teholla mikrossa. Sekoita vähintään minuutin välein, kunnes seos sakenee. Sekoita lopuksi joukkoon vaniliinisokeri.
Kiisselin voi tehdä myös helposti liedellä esim. teflonkattilassa. Ainekset sekoitetaan samoin kuin edellä. Kiisseliä haudutetaan koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee ja lopuksi maustetaan vaniliinisokerilla.

Murskaa mustikoita hiukan ja sekoita perunajauhot ja sokeri joukkoon. Jos seos on mielestäsi liian löysää voit hetken kypsentää sitä mikroaaltouunissa jolloin se sakenee. Soseen voi sakeuttaa myös hauduttamalla sitä kattilassa liedellä hetken aikaa.

Kun täytteet ovat valmiita, tee mustikkabostonin taikina: sekoita haaleaan maitoon hiiva, suola, kardemumma, sokeri, kevyesti vatkattu muna ja osa jauhoista. Vaivaa taikina kevyesti tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää viimeksi rasvaseos. Anna taikinan kohota vain n. 10 minuuttia.

Leivo taikinasta tanko ja ota siitä n. ¼-1/5 osa ja kauli siitä pyöreä vuoan pohjan kokoinen levy. Laita soikio leivinpaperilla vuoratun pyöreän kakkuvuoan (halkaisija n. 24 cm ) pohjalle ja levitä sille vaniljakiisseli. Kauli loppu taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä sille mustikkasose. Kääri rullalle aloittaen pitkältä sivulta ja leikkaa siitä n. 3-4 cmleveitä paloja. Asettele palat pyöreän vaniliinikiisselillä voidellun soikion päälle. Anna bostonin nousta hetki. Paista leivonnainen 200 asteessa uunin alaosassa n. 30-35 minuuttia.

Ripottele jäähtyneen mustikkabostonin päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Takaisin