Leivät

Chapati-leipä täysjyväspeltistä

Hiivaton ohutleipä täysjyväspeltistä intialaiseen tapaan. Helppo ja yksinkertainen ohje, josta tulee noin 6 chapati-leipää. Chapati-leivät valmistuvat ilman kohotusaineita ja uunia. Tarvitset leipätaikinaan vain spelttijauhoja, suolaa, vettä ja hieman öljyä. Kypsennä chapati-leivät kuumalla pannulla ja nauti mausteisen ruoan kera tai vaikkapa tortillan tavoin. Chapati-leivät täysjyväspeltistä pysyvät pehmeinä kun paiston jälkeen säilytät niitä liinan tai folion alla.

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Puolikarkeat Spelttijauhot

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Puolikarkeat Spelttijauhot

Ainekset

n. 4½ dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja, täysjyvä
3/4 tl suolaa
n. 1½ dl vettä

Lisäksi:
n. ½-1 rkl öljyä taikinan työstämiseen

Ohje

Yhdistä spelttijauhot sekä suola kulhossa ja sekoita. Lisää jauhojen joukkoon vähitellen pienissä erissä vettä kevyesti alustaen, kunnes seoksesta alkaa muodostua taikina. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes taikina on pehmeä ja tasainen. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä kulhossa n. 15-20 minuuttia.  

Kun taikina on saanut levätä, lisää öljyä taikinaan ja käsiisi taikinan työstämistä helpottamaan. Tee taikinasta pötkö ja jaa se 6 osaan. Pyöritä osista palloja ja kauli ne ohuiksi, pyöreiksi levyiksi. Huom! Taikinan riittävä, öljytty pinta estää sitä tarttumasta alustaan, joten jauhoja kaulinta-vaiheessa tuskin tarvitsee tai edes kannattaa lisätä (Taikinan pinnalle jäävä jauho vain palaisi herkästi paiston aikana pannulle).

Kuumenna pannu. Paista chapati- leivät yksitellen kypsiksi molemmin puolin kuivalla, kuumalla pannulla. Paistoaika n. vajaa 1-2 minuuttia per puoli, paiston aikana leivän pintaan pitäisi muodostua kuplia. Peitä valmiit chapati- leivät foliolla tai liinalla etteivät pääse kuivumaan ja pysyvät lämpiminä tarjoilua varten. Tarjoa chapati- leivät esimerkiksi mausteisen ruuan kera, voit halutessasi voidella leivät vielä kirkastetulla voilla.

Takaisin