Salaatit

Birkkalan pähkinäinen jyväsalaatti

Täyteläisen makuinen kasvissalaatti kokonaisista spelttijyvistä. Birkkalan pähkinäisessä jyväsalaatissa maistuu kauden omenat, selleri ja pehmeän raikas banaanikastike. Salaatti on saanut inspiraationsa vanhasta klassikosta eli Waldorfin salaatista, joka kuuluu monen perheen joulupöytään. Spelttijyvät voit korvata hiotuilla spelttijyvillä eli spelttihelmillä, jotka kypsyvät nopeammin ja speltille ominainen pähkinäinen maku säilyy salaatissa. Salaatin viimeistelyyn käy rouskuvat saksanpähkinät, mehukkaat rypäleet kuin kuivatut hedelmät, mutta Birkkalan pähkinäinen jyväsalaatti maistuu myös sellaisenaan sekä juhlissa kuin arkena.

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Kokonaiset SpelttijyvätBirkkalan Spelttihelmet

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Kokonaiset SpelttijyvätBirkkalan Spelttihelmet

Ainekset

Spelttijyvien kypsennys:
1 dl Birkkalan kokonaisia spelttijyviä (tai Birkkalan spelttihelmiä)
n. 2-3 dl vettä
ripaus suolaa

Salaatti:
2 dl juuriselleriä pieneksi pilkottuna tai suikaloituna
2 omenaa suikaloituna
tilkka sitruunan mehua
(1-2 tlk ananaspaloja mehussa)

Kastike:
1/2 banaani
1/2 dl kermaa tai kauraruokaa
1 rkl sitruunan mehua

Lisäksi: esim. lehtisalaattia, rypäleitä, kuivattuja karpaloita, saksanpähkinöitä

Ohje

Spelttijyvien kypsennys:
Liota spelttijyvät vedessä jääkaapissa yön yli ja huuhtele ne ennen kypsentämistä. Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta se. Lisää kiehuvaan veteen yön yli liotetut spelttijyvät ja keitä niitä n. 40-50 minuuttia tai kunnes kypsiä. Mausta kypsät jyvät ripauksella suolaa ja anna niiden jäähtyä hyvin ennen kuin sekoitat ne salaatin joukkoon.

Salaatti:
Kuori selleri ja omenat (jos eivät kotimaisia). Huuhtele ja pilko ne. Sekoita pieneksi pilkotut tai suikaloidut selleri, omenat (ja ananaspalat & hiukan mehua) sekä kypsät jyvät keskenään. Purista pieni tilkka sitruunaa seoksen joukkoon.

Kastike:
Sekoita kastikeainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi ja lisää muihin salaattiaineksiin. Anna salaatin levätä ja maustua hetken ennen tarjoilua.

Voit vielä viimeistellä salaattiaterian asettamalla tarjoiluastian pohjalle salaatin lehtiä, jonka päälle lisäät maustuneen pähkinäisen jyväsalaatin. Halutessasi ripottele vielä pinnalle saksanpähkinöitä, kuivattuja karpaloita tai rusinoita, rypäleitä, yms.

Vihje: Kokonaisten jyvien sijasta voit käyttää myös spelttihelmiä, jotka kypsyvät nopeammin (keittoaika n. 20 minuuttia). Kokonaisia jyviä ja spelttihelmiä kannattaa kypsentää isompi erä ja pakastaa pieniin annospusseihin. Näin niitä voi kätevästi ja nopeasti käyttää salaateissa, risotoissa ja pataruuissa.
(Huom. Kuvan salaatissa ainesten määrä on kaksinkertainen alkuperäiseen reseptiin nähden.)

Takaisin