Leivät

Birkkalan kurpitsa-hampurilaissämpylät

Maukkaat hampurilaissämpylät kurpitsasoseesta ja spelttijauhoista. Ohjeesta tulee 12 kpl sämpylöitä. Kurpitsasose tuo mukavaa väriä ja mehevyyttä näihin syksyisiin spelttisämpylöihin. Hampurilaissämpylät sopivat vegaaniseen ruokavalioon, kun käytät taikinassa sokeria hunajan sijaan ja rasvana rypsiöljyä. Sämpylöiden voiteluun tulevan kananmunan voit korvata vaahterasiirapilla, huom. voitele tällöin vasta kun sämpylät kypsiä. Tarjoile hampurilaissämpylöinä kasvis-tai jauhelihapihvin kera tai nauti uunituoreina leivänpäällisten kanssa.

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan puolikarkeat spelttijauhotBirkkalan ydinspelttijauhotBirkkalan isot spelttihiutaleet

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan isot spelttihiutaleet
Birkkalan isot spelttihiutaleet
Birkkalan puolikarkeat spelttijauhotBirkkalan ydinspelttijauhotBirkkalan isot spelttihiutaleet

Ainekset

1 dl 42 asteista vettä
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria tai juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
n. 500 g kurpitsasosetta
n. 5 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja, täysjyvä
n. 3 dl Birkkalan ydinspelttijauhoja
n. 75 g kuutiota huoneenlämpöistä voita tai n. 3/4 dl rypsiöljyä

Lisäksi: spelttijauhoja taikinan työstämiseen

Voiteluun: kananmunaa tai vedellä laimennettua vaahterasiirappia

Sämpylöiden pinnalle: esim. Birkkalan isoja spelttihiutaleita, täysjyvä tai siemeniä

Ohje

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Lisää hiiva, sokeri ja suola veden joukkoon. Sekoita joukkoon kurpitsasose. Lisää vähitellen jauhoja taikinaan. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 10-15 minuuttia. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa kuutioiksi pilkottu huoneenlämpöinen voi tai rypsiöljy.

Anna taikinan kohota liinalla peitetyssä kulhossa, lämpimässä vesihauteessa noin reilu tunnin ajan.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois hyvin jauhotetulla alustalla. Taikina saattaa olla aavistuksen löysää ja kannattaakin jättää hieman löysäksi. Jauhoja saa lisätä sen verran että irtoaa alustasta ja sitä on helppo työstää. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele niistä pyöreitä sämpylöitä. Asettele sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja kohota liinan alla noin puolituntia.

(Voitele kohotetut sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle speltti-hiutaleita / siemeniä.) Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Tarjoile hampurilaissämpylöinä kasvis- tai jauhelihapihvin kera.

Vinkki: Jos et voidellut sämpylöitä kananmunalla ennen paistoa, voit voidella ne kypsinä, hieman jäähtyneinä, vedellä laimennetulla vaahterasiirapilla. Tällöin kannattaa pinnalle tulevat hiutaleet/siemenet lisätä vasta voitelemisen jälkeen.

Takaisin