Makeat leivonnaiset

Birkkalan karpalo-biscoff-babka

Tässä spelttipohjaisessa babkassa eli ns. kierrepitkossa maistuu karpalo, jonka happamuus tasapainottuu piparkakun makua muistuttavalla Biscoff-keksilevitteellä. Babka -leivonnainen on alunperin lähtöisin juutalaisesta kulttuurista ja siitä on olemassa nykyisin useita erilaisia versioita maailmalla. Birkkalan karpalo-biscoff-babkan ainesten maut ja aromit luovat joulun tunnelmaa monen kotileipurin keittiöön. Ohjeesta saa vegaanisen, kun babka-taikinassa käyttää maidon sijaan vettä/kasvijuomaa ja rasvana maidotonta vaihtoehtoa.

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Puolikarkeat SpelttijauhotBirkkalan Ydinspelttijauhot

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Puolikarkeat SpelttijauhotBirkkalan Ydinspelttijauhot

Ainekset

Taikina:
3/4 dl tummaa sokeria
2 ½ tl kuivahiivaa
n. 4 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja, täysjyvä
n. 2-3 dl Birkkalan ydinspelttijauhoja
½ tl suolaa
1 ¼ dl Barista kaurajuomaa tai maitoa
1 ¼ dl vettä
(tai 2 ½ dl kumpaa tahansa nestettä)
75 g (vegaanista) voita tai maidotonta margariinia

Keksilevite:
n. 2 dl valmista Lotus Biscoff- keksilevitettä

Marjatäyte:
n. 3 - 3 ½ dl karpaloita, puolukoita tms.
4 rkl tummaa sokeria
1 tl perunajauhoja
4 rkl vettä
2 tl appelsiinin kuorta tai puolikkaan klementiinin mehua

Lisäksi:  vaahterasiirappia ja tomusokeria babkan päälle

Ohje

Mittaa nesteet (voi olla myös esim. pelkkää vettä yht. 2 ½ dl) ja rasva pieneen kattilaan ja lämmitä seos kunnes rasva on sulanut. Anna seoksen tarvittaessa jäähtyä n. 42 asteiseksi.

Sekoita sillä välin sokeri, hiiva, suola ja 2 ½ desiä puolikarkeita spelttijauhoja isossa kulhossa. Lisää joukkoon suunnilleen 42 asteinen neste-rasvaseos. Voit sekoittamisessa käyttää apuna yleiskonetta, mutta käsin alustaminen onnistuu myös. Kun ainekset ovat sekoittuneet, lisää desi kerrallaan jauhoja joukkoon hyvin alustaen kunnes muodostuu pehmeähkö taikina.

Vaivaa taikinaa (yleiskoneella) kunnes taikinasta tulee kiinteä ja irtoaa kulhon reunoilta. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja kohota liinan alla lämpimässä (vesihauteessa) noin tunnin ajan tai kunnes kohonnut kaksinkertaiseksi.

Tee tässä välissä (karpalo)marjatäyte: Sekoita ainekset kattilassa ja suurusta seos keittämällä jatkuvasti hämmentäen keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia, tai kunnes seos sakeutuu/paksuuntuu. Jätä sivuun jäähtymään ja mausta vielä lopuksi raastetulla appelsiinin kuorella tai tilkalla klementiinin mehua.

Kun taikina on kohonnut, siirrä se kevyesti jauhotetulle alustalle. Kauli suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä levyn päälle keksilevite (Biscoff) jättäen reunoille tyhjää tilaa. Lisää lopuksi marjatäyte ja levitä sitä ohut kerros keksilevitteen päälle tasaisesti.

Aloita taikinalevyn rullaaminen lyhyeltä sivulta. Kun levy on rullattu, kannattaa tässä vaiheessa taikinarulla varovasti siirtää keskelle leivinarkkia (nosto vuokaan helpottuu ja leivinpaperi samalla vuoraa vuoan). Leikkaa rulla keskeltä pitkittäin kahtia terävillä saksilla tai veitsellä. Käännä rullan puolikkaat leikkauspinta ylöspäin ja kierrä ne toistensa ympäri. Nosta taikina leivinpapereineen leipävuokaan (tilavuus 1,5 l). Kohota liinaan peitettynä vielä puolisen tuntia. Paista speltti-babkaa uunin alatasolla 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Paiston jälkeen anna babkan jäähtyä hieman ja sivele sen pinta vaahterasiirapilla. Viimeistele Birkkalan speltti- babka vielä tomusokerilla ennen tarjoilua.

Takaisin