Makeat leivonnaiset

0.7 Kakkupohja speltistä

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Ydinspelttijauhot

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Ydinspelttijauhot

Ainekset

4 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)

70% munien painosta sokeria

70% munien painosta Birkkalan Ydinspelttijauhoja

Tarvitset lisäksi:

keittiövaa’an ja mielellään PME-kakkuvuoan(korkeus 10 cm ja halkaisija 15 cm) , onnistuu irtopohjavuoassa myös.

Vuokaspray tai muuta rasvaa vuoan voiteluun sekä leivinpaperia vuoan pohjalle.


Kuvan kakussa käytetty kostutukseen n. 2 dl kaurajuomaa, täytteeksi sekä päällysteeksi voikreemiä (200g voita, 4-5 dl tomusokeria, 1 rkl kaurajuomaa, vanilijajauhetta) ja mustikkacurdia ( 200 g mustikoita, 1,5 dl hillosokeria, 3 keltuaista, 75 g voita). Huom. Kakku ei vaatinut kaikkea mustikkacurdia, joten sitä jäi hieman yli (onneksi kuitenkin säilyy jääkaapissa kannellisessa purkissa noin 2 viikkoa).

Ohje

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita tyhjä kulho keittiövaa’an päälle ja taaraa vaaka nollille. Riko munat kulhoon ja punnitse. Sokeria ja jauhoja punnitaan kumpaakin 70% munien painosta. Saadaksesi sokerin ja jauhojen painot, munien yhteispaino kerrotaan luvulla 0,7. Esim. jos munien yhteispaino on 200g, niin laskutoimitus tapahtuu seuraavanlaisesti : 200 x 0,7= 140. Eli tällöin sokerin painoksi saadaan 140g ja jauhojen painoksi sama 140g.

(Huom. Jos luvuksi tulee desimaaliluku, esim. 142,3 otetaan huomioon vain 142. Desimaalit jätetään huomiotta.) Punnitse sokeri ja jauho erikseen omassa kulhossa kananmunien tavoin.

Voitele vuoka reunoilta ja vuoraa leivinpaperilla pohja.

Vatkaa munia ja sokeria noin 15 minuuttia, pyri pitämään vatkain keskellä kulhoa. Lisää jauhoja pikkuhiljaa (ei siis kaikkea kerralla), varovasti vaiheittain, edelleen vatkaten (mutta pienemmällä kierrosnopeudella). Kun kaikki jauhot lisätty ja sekoittuneet taikinaan kunnolla, kääntele vielä nuolijalla pitkin ja kevyin vedoin taikinaa kulhon pohjaa myöten varmistaen ettei jää jauhopaakkuja.

Kaada taikina kulhoon ja tasoittele hyvin (Huom. Ei kopsutella!). Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia. Jos pinta näyttää tummenevan liikaa, voit laskea uunin lämpötilaa 150 asteeksi viimeisen 10 minuutin ajaksi ja laittaa leivinpaperia päälle. Ensimmäiset 20 minuuttia pyri välttämään uunin avaamista ja lähellä olevien kaappien paukuttelua.

Kun kakku saatu uunista, pudota kakku n. 20-30 sentin korkeudelta tasolle. Tämän kakkupohjan ”säikäyttämisen” ansiosta se ei pääse painumaan kasaan (kakun sisällä olevat vesihöyryt korvaantuvat ilmalla).

Anna kakun vetäytyä ja jäähtyä hetken. Kumoa kakku ritilälle vuoasta. Ritilällä se pääsee jäähtymään tasaisesti, eikä hikoile.

Jos kakun pinta jäänyt epätasaiseksi jostain syystä, voit tasoittaa sen leikkaamalla veitsellä pinnan pois.

Kakun kokoamisehdotus:

Jaa (esim. 3 osaan), kokoa kakku nurinperin (=kakun päällisosa eli paistopinta pohjalle) kelmutettuun vuokaan (jossa kakku paistettu). Kostuta aina jokainen kerros ennen sen täyttöä . Anna kakun tekeytyä jääkaapissa mielellään yön yli ennen sen kuorruttamista/koristelua.

Takaisin