Makeat leivonnaiset

Isänpäivän speltti-snickers-piirakka à la française

Isänpäivän kunniaksi ranskalaiseen tyyliin toteutettu speltti-piirakka, jonka maku muistuttaa snickers-patukkaa. Tähän ohjeeseen on Birkkalan emäntä saanut inspiraationsa Kaisa Leinon & Terhi Toivosen kirjasta nimeltä: "La Pâtisserie, 28 ranskalaista klassikkoleivonnaista". Jos itselläsi sattuu olemaan tuo kyseinen kirja, sieltä kannattaa katsoa vaihe vaiheelta olevat kuvalliset ohjeet piirakkapohjan tekoon. Piirakkapohjan ohje ei ole helpoimmasta päästä, mutta on kokeilemisen arvoinen. Ohjetta voi muunnella (isän) maun mukaan, piirakan voi täyttää esim. hedelmillä tai muilla kevyemmillä vaihtoehdoilla. Isänpäivän speltti-snickers-piirakka à la française on varsin tuhti makuelämys, sillä jo pieni pala riittää sammuttamaan makean nälän. Siksi tämä snickers-piirakka onkin tehty jaettavaksi, ilahduttamaan useampaa henkilöä.

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Ydinspelttijauhot

Tarvitset nämä Birkkalan tuotteet:

Birkkalan Ydinspelttijauhot

Ainekset

Pohja eli kaakao-sokeritaikina (”la pâte sucrée au cacao”):
100 g voita (huoneenlämpöistä)
n. 1 dl (60 g) tomusokeria
1 (n. 35 g) pieni kananmuna
n. 3 dl (n. 200 g) Birkkalan ydinspelttijauhoja
n. 3-4  rkl (n. 25 g) kaakaojauhetta

”Nougat” täyte:
1 dl (n. 100 g) kivettömiä taateleita
1 dl maapähkinävoita makeuttamaton
1 dl kauravispi tai vispikermaa

Pähkinä-kinuski-täyte:
1 tlk (397 g) karamellisoitua maitotiivistettä
2 dl kuivapaahdettuja maapähkinöitä/suolapähkinöitä

Päälle: pohjan ylijäämää murustettuna + 2 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi: (50 g tummaa suklaata rouhittuna)

Ohje

Pohja:
Pehmitä voi. Sekoita spelttijauhot ja kaakao keskenään omassa kulhossa. Notkista voi voidemaiseksi ja lisää siihen tomusokeri. Lisää kananmuna voi-seokseen. Sekoita kunnes tasaista. Lisää jauhot, työstä murumaiseksi. Työntele taikinaa kämmenen alasyrjän ja leivinpaperilla päällystetyn tason välissä tasaiseksi. Ota vielä toinen leivinpaperi ja aseta se taikinan päälle. Muodosta taikinasta levy kahden leivinpaperin välissä ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, mielellään 2 tunniksi.

Aseta matalareunainen piirakkarengas (halk. n. 22-24 cm) leivinpaperilla päällystetyn pellin keskelle.

Ota taikina jääkaapista ja notkista se muutamalla kaulin työnnöllä (taikina saa olla edelleen kahden leivinpaperin välissä). Kauli tasaiseksi, pyöreäksi levyksi (paksuus väh. 2 mm, halkaisijaltaan suurempi kuin piirakka-rengas). Vältä työstämästä liikaa taikinaa ettei se lämpene (jolloin käsittely hankaloituu). Kun taikina on sopivan kokoinen, poista päällimmäinen leivinpaperi, jauhota taikinan pinta ja kääri se kevyesti kaulimen ympärille siirtoa varten.

Aseta kaulimelle kääritty taikina pelillä olevan piirakkarenkaan päälle ja rullaa taikina kaulimelta renkaan yli niin että se peittää koko renkaan. Painele taikina tasaiseksi renkaan sivuja ja pohjaa vasten käyttäen molempia käsiä apuna. Vältä liikaa painelua. Käännä liika taikina renkaan yläreunan yli. Rullaa kaulimella renkaan yli, jolloin liika taikina putoaa pois (laita ylijäämä-taikina leivinpaperille paistoa varten). Painele vielä renkaan sisäreuna niin että taikina kiinnittyy renkaaseen. Nosta yläreunan päällä oleva taikina pystyyn, irti renkaasta. Laita piirakkapohja pelteineen vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin/pakastimeen n. 10-15 min.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Ota piirakkapohja kylmästä ja tarkista, että sivut edelleen kiinni renkaassa. Siisti reunat leikkaamalla terävällä veitsellä renkaan yläreunalta ylijäämä-taikinaa pois (kerää tämä talteen saman leivinpaperin päälle, jossa aikaisempi ylijäämä-taikina). Pistele pohja haarukalla. Paista piirakkapohja uunin keskitasolla 180 asteessa n. 25 minuuttia. Vinkki! käytä pohjan paistossa apuna paistohelmiä/kuivia herneitä jos haluat varmistaa että piirakka pysyy muodossaan: Ennen paistoa asettele pohjan päälle suunnilleen pohjan kokoinen, ympyrän muotoiseksi leikattu leivinpaperi ja levitä sen päälle paistohelmiä/kuivia herneitä. Huom! Ylijäämä-palasten paisto alatasolla ja paistoaika n. 15-20 minuuttia, voi laittaa samaan aikaan uuniin kuin piirakkapohja. Anna piirakkapohjan jäähtyä hyvin ennen täyttöä.

”Nougat” täyte: Soseuta kaikki ainekset esim. sauvasekoittimella samassa kulhossa. Laita jääkaappiin odottamaan täyttöä.

Pähkinä-kinuski-täyte: Sekoita ainekset keskenään ja laita sivuun odottamaan täyttöä.

Päälle: Murusta uunissa paistetut, hyvin jäähtyneet ylijäämä-palaset ja sekoita niiden joukkoon kaakaojauhe. (Rouhi suklaa veitsellä).

Täytä jäähtynyt piirakkapohja ensin nougat-täytteellä. Lisää sitten ”nougat”- täytteen päälle kinuski-pähkinä-täyte. Päällystä koko komeus kaakaojauhotetulla ylijäämä-murulla. Lisää halutessasi rouhittu suklaa. Koristele piirakka isänpäivän henkeen. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoile speltti-”snickers”-piirakka jäätelön/vispikerman kera.

Takaisin