Y-lehden lukuvinkki

Birkkala ponnistaa Suomusjärveltä maailmalle

Kiikalan-Suomusjärven-Kiskon Yrittäjien palkitsema Vuoden yritys 2018 on suomusjärveläinen Birkkalan tila, jonka historia ulottuu 1870-luvulle. Saksasta tuodun speltin viljely ja tuotteistaminen alkoi jo 1990-luvun alussa. Sukupolvenvaihdoksen myötä Simo Larmo otti ohjat käsiinsä. Vuodesta 2015 tilalla on erikoistuttu luomuspeltin viljelyyn ja siitä jalostettujen tuotteiden valmistukseen.

Keskusliikejakeluun pääseminen toi Birkkalan spelttituotteet kuluttajille tutuksi.

– Mitä pienemmistä myymälöistä tuotteitamme löytyy, sitä paremmin olemme hoitaneet työmme, Simo Larmo toteaa.

Myös suurkeittiöpuoli on saatu haltuun: se toi asiakkaiksi ravintolat, leipomot ja elintarviketeollisuuden. Tällä hetkellä katseet suunnataan ulkomaille.

– Tammikuussa viemme Birkkala Farm -tuotteet Grüne Woche -elintarvikemessuille Saksaan. Verkkokauppa Amazonin kautta myynti on kasvanut tasaisesti myös Englannissa, Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa. Vauhti on nyt kova, mutta toimimme hallitusti ja suunnitellusti.

Saksasta saatu palaute on ollut mairittelevaa. Se on kannustanut myös uusien tuotteiden suunnitteluun ja tuotekehitykseen.

– Saksalaiset tietävät, mistä puhuvat. Se on aika kova juttu, jos suomusjärveläisen tilan spelttituotteet ohittavat laadullaan saksalaiset speltit, Larmo myhäilee.

Birkkalan tilan tuotteet ovat parhaillaan kokeilussa neljässä eri myymälässä Kiinassa. Jos speltti puhuttelee sikäläisiä jälleenmyyjiä ja kuluttajat iskevät siihen kiinni, todelliset kiireet alkavat.

Brändiksi kasvaneen Birkkalan tilan tuotteita saa myös kotimaisesta ruokaasuomesta.fi-nettikaupasta. –lk.

Lue artikkeliTakaisin