LUVA:n artikkeli

Luomuspeltillä maailmalle

Birkkalan spelttitila on lähtenyt rohkeasti vientimarkkinoille. Luomuspeltillä on hyvä kysyntä Keski-Euroopassa. Kiinassakin on otettu ensiaskeleet.

Yrittäjä Simo Larmon tahti on sumuisena marraskuun päivänäkin tiivis. Spelttipakkaamossa on täysi höyry päällä ja asiakaspuhelut on hoidettava. Elokuussa kylvetty spelttikasvusto odottelee talvea, joten peltopuolen osalta voi hetken hengähtää.

Salon Suomusjärvellä sijaitsevalla Birkkalan tilalla on viljelty spelttiä neljännesvuosisata ja siitä seitsemän viimeisintä vuotta luonnonmukaisin menetelmin. Vuonna 2010 agrologiksi valmistunut Simo Larmo osti tilan vanhemmiltaan vuonna 2014.

”Speltin viljelyn ja jalostuksen jatkaminen oli selvä valinta. Muita tuotantosuuntia en miettinytkään, mutta tuotannon laajentaminen oli kyllä heti mielessä. Tuotteella oli ja on edelleen hyvä kysyntä”, Larmo juttelee.

Ensimmäiset todisteet speltin eli alkuvehnän viljelystä Suomessa löytyvät nimenomaan Salon seudulta 300-luvulta. Perinteisillä speltinviljelyseuduilla siis olemme.

Neljän vuoden aikana Simo Larmo ja hänen vaimonsa Riina Larmo ovat kasvattaneet spelttiliiketoimintaa kolmanneksella. 230 hehtaarin maatilan ja spelttituotteiden yhteenlaskettu liikevaihto on nyt noin 600 000 euroa. Kaikki toiminnot ovat maatilan liiketoimintaa ja maatalousverotuksen piirissä.

Lue koko artikkeli alla olevan linkin kautta

Lue artikkeliTakaisin